Jak se stát úspěšným spisovatelem

Pečlivě naslouchejte a čtěte, neboť se vám právě chystám prozradit zásadní tajemství spisovatelského řemesla. Bez něj jste ztracení. Existuje totiž jedna věc, bez které je psaní nemožné, a nemyslím tím nějaké obyčejné skládání písmenek, ale tvorbu příběhů.

Bez této jedné zásadní ingredience budou vaše texty navždy připomínat slohové práce žáků třetí třídy zvláštní školy. Uvařte si kávu nebo čaj, vyskládejte na talířek po babičce máslové sušenky, zapalte si dýmku / doutník / cigaretu (pro nekuřáky: svíčku), nalijte si sklenici dobrého koňaku. Už to cítíte? Vsadím se, že ne. A není divu.


Pomůže Vám Verdiho hudba být
úspěšným spisovatelem?
Molly Foxová zná správnou odpověď! 


Tyto výše popsané autorské pomůcky jsou široké veřejnosti dobře známy, a mají společnou jednu zásadní věc - vůbec nefungují. 

Stejně tak nefunguje hudba, nejčastěji instrumentální, workshopy, seance, nebo různé druhy psychotropních látek. Autorský mozek si velmi dobře zvládá podobné chemické sloučeniny vyrábět sám, zvláště to je patrné u autorů  fantastiky, netřeba mu ještě pochybných externích zdrojů.

Několik jedinců se pokouší dodnes psát na klasickém psacím stroji, nebo své ruční zápisky posléze přenáší do počítače nebo notebooku. Zde je možné již spatřit jiskřičku naděje, že se jim podaří dosáhnout kýženého výsledku.

Vím, že trpělivost čtenářů není nekonečná a všichni se již chcete vrhnout na psaní svého životního počinu, kterým ohromíte nejen střední Evropu, ale rovnou celý svět. Požadovaný počet kliknutí na článek jsem již dosáhl, takže vám nyní prozradím, co jsem sliboval v nadpisu.

Nikdo nic pořádného nenapsal ani nevytvořil bez županu. Ne, nedělám si legraci. Bez něj neuděláte nic. To je vědecky ověřený fakt. Pokud jej na sebe totiž obléknete, ocitnete se v samostatné dimenzi, oáze vhodné pro život rozmarných múz, na místě kreativních nápadů, v zemi naplněné klidem a pohodou, navíc trvale osvícenou měkkým zlatem ranního slunce.

Jaký župan si ale máte vybrat? To už záleží jen na vás. Rozhodně vybírejte maximálně pečlivě a nic neuspěchejte. Důležité je, aby šlo o model pohodlný, z kvalitního materiálu, pokud možno dlouhý a nosili jste jej po větší část dne. Já osobně vlastním šedou a chlupatou variantu, sahající mi skoro po kotníky. Mikroklima takového županu blahodárně působí na autorské a tvůrčí procesy, odstraňuje díky pocitu štěstí, klidu a pohody možné bloky a uvolňuje neuronové dráhy zodpovědné za převod myšlenek do psané podoby.

Pokud chcete být úspěšní, tak se bez županu zkrátka neobejdete. Smiřte se s tím. 


Komentáře

  1. Aha, tak tím to tedy je! Župan jsem do této chvíle naivně nahrazoval japonskou jukatou, ale šedá chlupatá varianta je prostě šedá chlupatá varianta :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Heuréka! Já potrhlá to zkouším bez vlastnictví županu! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky