Kmotr - sága rodu Corleone

Toto je třetí kniha Maria Puza, která mu přinesla celosvětový úspěch a popisuje příběh mafiánské rodiny Corleone z New Yorku. I chudí lidé totiž potřebují zastání, a když se jim ho nedostane od vlády, obrátí se logicky jinam. 

Don Vito Corleone je vždy ochoten pomoci svým bližním a dokáže ke zdárnému konci dovést i situace, které se pro běžného smrtelníka, a navíc často přistěhovalce s jazykovou bariérou, zdají být neřešitelné. Umí přesvědčit policisty, politiky i finanční magnáty, že bude pro všechny lepší, když se stanou jeho přáteli a vyjdou mu nějakou tou malou službičkou vstříc.

Právě schopnost přesvědčovat své protivníky, je pro dona Corleona typická. "Udělám mu nabídku, jakou nebude moci odmítnout."  Tohle je bezesporu nejznámější věta z celé knihy. Stala se legendární a vešla ve všeobecnou známost.

Mario Puzo - Kmotr, Der Pate, The Goodfather
a dva bossové liščí mafie

Lidé si ovšem často obsah tohoto sdělení vykládají mylně, a zvykli si citovat tuto frázi ve chvíli, kdy dostanou nečekanou a velmi výhodnou nabídku, aniž by brali v potaz, že smysl tohoto sdělení je zcela přesně opačný. Však v té větě není diplomacie, ani co by se za čerstvě ostříhaný nehet vešlo! Je to upozornění na to, že pokud budete i nadále trvat na svém, přihodí se vám v blízké době cosi ošklivého a hlavně nevratného. Právě pro tyto případy je vhodné a fajn myslet na zadní kolečka, popřípadě mít sepsanou závěť u kvalitního notáře.

Nyní již víte vše potřebné, takže až příště dostanete nabídku, která se neodmítá, budete v obraze, pročež se nyní můžeme bez obav přesunout k samotné knize.

Je poslední srpnová sobota roku 1945. Je po válce, svět slaví a nemůže se nabažit míru. V New Yorku tomu není jinak. Nejmladší syn dona Corleona Michael se vrátil z války, kde sloužil u námořnictva, právě včas, aby stihl svatbu své sestry Constanzie. Tam vysvětluje opatrně své snoubence Kay Adamsové, kdo je kdo, a proč ti lidé chodí projevovat úctu jeho otci, popřípadě proč někteří jdou zrovna v den svatby dona Vita žádat o laskavost. Zvykové právo je totiž v sicilské komunitě vůbec silně zakořeněno, systém hodnot si přivezli ze své staré vlasti a nehodlají se jej vzdát. Jejich děti, nová generace, však již chce žít jinak, než jejich rodiče. Ale z velkých snů, i těch amerických, zbydou často jen slzy, když narazí na realitu...

Přichází čas velkých změn. Don Corleone je však, hlavně co se týká obchodu a rodiny, velmi konzervativní člověk. Proto odmítne nabídku jistého Solloza, jednajícího v zastoupení konkurenční rodiny Tattagliů, aby se podílel na obchodu s narkotiky, konkrétně má přispět svými kontakty mezi soudci k případnému zmírnění trestu dopadených kurýrů. Jenže donův nejstarší syn Santino, zvaný Sonny, se neovládne a dá najevo zájem, protože jde o skutečně velké peníze. To nakonec vede k válce mezi jednotlivými newyorskými rodinami/familiemi, které usoudí, že pokud starého dona odstraní, pak Santino, jako jeho nejstarší syn a nástupce, by s nimi určitě spolupracoval.

Na pozadí tohoto konfliktu sledujeme osudy dalších postav, které jsou různými způsoby spojeny s rodinou Corleone. Je to například majitel pohřebního ústavu Amerigo Bonasera, jehož dcera byla brutálně zmlácena dvěma mladíky z rodin prominentních politiků, ale ti vyvázli jen s podmínkou, a tak přišel prosit o nápravu starého známého Vita Corleona. Dále je tu také třeba Johnny Fontane (jemuž byl údajně předlohou Frank Sinatra), který má problémy s arogantním a agresivním producentem Jackem Woltzem.

Velmi důležitou postavou v románu je Tom Hagen, sirotek vychovaný rodinou dona Corleona. Tom po smrti svého otce alkoholika onemocněl oční infekcí a spal pod schody. Lidé se mu vyhýbali ze strachu, že by je mohl nakazit, ale malý Sonny (Santino Corleone) jej vzal sebou domů. Don Vito mu zajistil odpovídající zdravotní léčbu a péči, posléze i vzdělání - stal se z něj právník familie Corleonových. Poté, co zemřel consigliere (poradce dona) Genco Abbandando, nastoupil na jeho místo, ačkoli tato pozice byla dle tradic vyhrazena pouze pro Siciliány, přičemž Hagen byl irsko-německého původu. Zde výjimečně don Corleone ustoupil od svého konzervatismu, protože viděl potenciál Toma Hagena, a také hrál velmi důležitou roli v jeho dalekosáhlých plánech na legalizaci veškerých obchodních aktivit rodiny Corleonových.

Další velmi zajímavou postavou je Key Adamsová. Jako emancipovaná dívka ze vzdělané americké vyšší střední třídy je přesným opakem tradiční role sicilské ženy - matky v domácnosti, jejíž největší starostí je péče o blaho svého muže. Přes všechnu lásku a péči se jí Michael před očima postupně mění v mladší verzi dona Corleona, aniž by na tom dokázala cokoliv změnit, nebo tomu zabránit. Sama přitom projde velkou vnitřní změnou, možná dokonce větší, než Michael. V symbolickém finále potom akceptuje to, kým se její manžel stal, což demonstruje i přestupem z protestantské víry na katolickou.

Příběh ukazuje v mnoha rovinách konfrontaci nového dravého a flexibilního světa s tím starým a konzervativním. Ten rozpor je navíc umocněný částmi, odehrávající se přímo na poválečné Sicílii, kde ještě stále platí krevní msta, čest je více než život, a sebemenší urážka se splácí luparou, brokovnicí s upilovanou hlavní, s níž místní odnepaměti bránili svá ovčí stáda a lovili vlky, čtyřnohé i dvounohé. Tradice a zvyky jsou zde více než zákon. To vše je možné hlavně díky tomu, že zde "ctihodní muži s břichem" (předáci mafie) cíleně udržují ve společnosti stav setrvalé neměnnosti, což si vynucují hlavně pomocí uplácení, brutality a strachu.

Mario Puzo výborně vykreslil prostředí poválečného amerického světa plného svobody a naděje, ale také korupce, podvodů, násilí a boje o moc. Celý příběh však obohatil silným romantizujícím a idealizujícím akcentem, vnucuje čtenáři představu o tom, že mafiánští vůdci jsou vlastě ctnostní zastánci chudých a bezbranných, popřípadě poslední nadějí těch, kterým odmítne pomoc stát.

Don Corleone je tu mužem pevného charakteru a zásad, který se domohl velkého majetku pomocí své chytrosti a moudrosti. Je to člověk, který celý svůj život zasvětil vizi, že jeho děti budou v budoucnosti žít spořádaný a blahobytný život na vrcholu společnosti, (která mu v mládí jako přistěhovalci dávala často najevo pohrdání), jako právníci, politici, obchodníci, majitelé stavebních firem, řetězců restaurací, kasin a bank.

Ovšem, tento příběh není jen o mafii, politice a moci - popisuje koloběh života, opakující se každou generaci v různých obměnách, na různých místech celého světa. A jako takový rozhodně stojí za přečtení.

Komentáře

Oblíbené příspěvky