Nejvyšší dům české literatury

Spisovatel Jan Weiss je známý tím, že postavil vysoký dům. Dokonce bych si dovolil říci velmi vysoký dům, ne-li vůbec nejvyšší v české literatuře, který měl rovnou tisíc pater. Z toho co znám, by mu mohly konkurovat snad jen takzvané "úly" z knihy Josefa Pecinovského Plástev jedu (to je úvodní část čtyřdílné série Plástev - mimochodem, jde o pět knih, druhý díl Děti plástve totiž nesou číslovky 1 a 2). Ale zpět k domu o tisící patrech, neboli mrakodrapu zvanému Mullerdóm.


Molly Foxová s knihou Dům o tisíci patrech

Hlavním hrdinou je detektiv Petr Brok, který procitne ze spánku či bezvědomí bez jakýchkoliv vzpomínek na svoji minulost nebo identitu, a jen ze zápisníku, který má v kapse, se dozvídá své jméno, povolání a poslání. Postupuje mrakodrapem při snaze nalézt princeznu Tamaru, kterou měl unést majitel Mullerdómu, zvrhlý, krutý a zlý Ohisver Muller. Jak Petr Brok prochází jednotlivá patra, (nejprve v roli tichého pozorovatele) nalézá tam především utrpení, a začíná být jasné, že technická vyspělost nevede ke spokojenosti ani štěstí obyvatel tohoto velkého obydlí. Naopak, všechny tyto vynálezy slouží k jejich šikaně a ovládání.

Absurdní až surrealistické vize se střídají v rychlém tempu, situace graduje a hlavní hrdina dojde postupně k názoru, že jediný způsob, jak celou situaci vyřešit, je zlikvidovat Ohisvera Mullera, který má absolutní kontrolu nad životem všech lidí v mrakodrapu, ovšem právě s výjimkou Petra Broka, který je neviditelný pro jeho strážní systém zvaný Mullerovo oko.

Poměrně zajímavý je potom výklad celé knihy, která je někdy považována za sci-fi, jindy za alegorii kapitalismu a nebo také za iniciační román, kde se hlavní hrdina postupně dopracuje k zásadnímu poznání, které mu změní náhled na svět. Velkou roli v něm hrají sny a vize, které jsou prostředkem k pochopení dosud ukrývaných skutečností. To se navíc týká i autorovy pozdější tvorby, kde je prolínání snů a skutečností velmi důležitým prvkem práce s textem.

PS: Ve škole, v hodinách literatury, nás učili, že v knize Dům o tisíci patrech (1929) autor popisuje svoje vize/halucinace z doby, kdy byl nemocný skvrnitým tyfem, kterým se nakazil v ruském zajetí během první světové války. Kupodivu tuto knihu neměli ani u nás v knihovně (prý byl původní výtisk již vyřazený), takže jsem si na něj musel poměrně dosti dlouho počkat, ale rozhodně to stálo za to.

Komentáře

  1. Znám tuhle knihu jen podle názvu, ale nikdy jsem ji nečetl, což bude třeba napravit :-). Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdysi jsem si ji ulovila v antikvariátu a stala se jednou z mých nejoblíbenějších knih. Velký Muller tě vidí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl skutečně dobrý lov! Ach! Velký Muller vidí nás všechny! Amen! =)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky