Zlaté hodin(k)y

Nedávno jsem psal v příspěvku Na kafi s bohem, aneb do třetice všeho krásného o takzvané zlaté hodince. A o tom, že během ní vznikají nejen krásné fotografie, ale také vzpomínky. Dnes ráno jsem jel do Ústí nad Orlicí na kontrolu k lékaři. Měl jsem tam být v 7:15, takže jsem vyjel kolem tři čtvrtě na sedm, což mi bohatě stačilo. A shodou okolností jsem se trefil právě do zmiňované zlaté hodin(k)y. 


Vyhlížení zlaté hodin(k)y


Konce léta a začátky podzimu jsou časem, kdy se zde začínají objevovat hojněji mlhy, které dodávají zvláště ranním scenériím velký emoční náboj a krásu. Zdejší silně zvlněná až kopcovitá krajina pak vytváří extrémně příznivé prostředí pro vznik jednotlivých izolovaných obrazů, schopných předvést vlastní variaci na zadané téma 'Krásy našeho kraje během zlaté hodin(k)y'.

Čerstvě zoraná hnědá pole jsou v barevném kontrastu se stále ještě zelenými listy stromů. Tráva je dočasně bohatě pokropena rosou, stejně jako četné pavučiny. Rosa na nich připomíná blyštivé perly navlečené na pevných hedvábných nitkách. Tyto krásné perly však rychle mizí, pokud se jich dotknou sluneční paprsky, a zůstávají zachovány pouze ve stínech, snad aby se jimi mohli potěšit i ti, kteří zlatou hodinku ten den zaspali.

Jenže zarytí spáči spatří jen sotva polovinu z té nádhery, protože budou připravení o to hlavní, a sice o svět zahalený lehoučkým mlžným závojem, sluncem obarveným do měkkého zlatého nádechu, skrze nějž prosvítá čistě modrá obloha. Musím dodat, že krásnější je pak již jen ranní námraza, která se objevuje většinou ve chvíli, kdy se listy stromů zbarví do jasných jásavých odstínů žluté a rudé.

Ale ona je přeci i druhá zlatá hodinka, v podvečer! Je tedy potřeba vstávat, abychom si ten zážitek mohli vychutnat? Podle mého ano. U podvečerní zlaté hodinky lze sice lépe odhadnout počasí (pokud je zataženo, představení se automaticky ruší), ovšem tady nejde jen o samotné světlo. Ten klid, kdy se den probouzí, je vyhrazen právě jen brzkým ranním hodinám a vytváří specifickou atmosféru harmonie a klidu.

Tento čas má v sobě zkrátka cosi magického a kouzelného. Jestli za to může to měkké světlo, nebo pocit radosti nad příchodem dne po dlouhé noci, kdy šedý potemnělý svět náhle zaplaví hřejivé barvy, to je otázka, jejíž odpověď nechám na každém z Vás. 

Já sám tyhle okamžiky ale zkrátka miluji.


Foceno mobilem z batohu při ranním běhu (autor Molly Foxová)

Foceno mobilem z batohu při ranním běhu (autor Molly Foxová)

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky